Tilbake til hovedsiden

                          


Chihuahua

Chihauahuaen ble "oppdaget" i Mexico for ca 100 år siden. Noen tror rasen stammer fra meksikanske Toltechunder som eksisterte i det 8. århundre. Andre tror at forfedrene til Chihuahuaen er Aztecernes hellige hunder. En tredje mulighet er at disse hundene stammer fra Egypt. Dersom dette er tilfelle er rasen trolig bortimot tre tusen år gammel.
Chihuahuaen er våken og til tross for størrelsen er dette en svært modig hund. Rasen er også kjent for å kunne leve fredelig sammen med andre kjæledyr.


Chihuahua er en meget liten hund med en vekten kan være opp til 3 kg. Vekt mellom 1 og 2 kg regnes som idealvekt. De kjennetegnes ved det epleformede hodet med meget kraftig stopp, store utstående ører, uvanlig uttrykksfulle store og runde øyne, kompakt kropp, rett rygg og solid benbygning uten antydning til skjørhet. Rasen har tre meget spesielle detaljer som skiller den fra andre raser: Rubinøyne (i en viss belysning skinner pupillen glødende purpurrødt) Molera (en åpen fontanell også når hunden er voksen) Flat hale I kropp og ben viser rasen intet «dverghundpreg» eller rasetypiske detaljer. Chihuahuaen skal være måtelig rektangulær, vel samlet og kompakt «cobby», uten å være for kraftig eller for spinkel. Blikket skal være intenst og nysgjerrig. En chihuahua skal ikke være redd og tvilende med halen mellom bena. «High spirit» og oppkjeftighet er rasetypisk. Chihuahuaen finnes i to typer pels; - lang- og korthåret. De finnes i alle farger som eksisterer i hundeverdenen, og alle farver og fargekombinasjoner er tillatt. Øyenfargen skal stå til pelsfargen. Den langhårete varianten har ørebeheng, halskrage, faner på forbeina og "bukser" eller "skjørt". De to pelstyper kan parres sammen, men på utstilling blir de bedømt som to raser. Langhåret pels er recessivt arvelig. En chihuahua er utrolig tøff for sin lille størrelse, men den må få en fornuftig oppdragelse og ikke bli mast med og/eller overbeskyttes. Rasen er særdeles intelligent, og de egner seg fint til dressurtrening. Pelsstellet er ytterst enkelt. De setter stor pris på å være med på tur, og med trening kan den lett gå milen.
Rasestandard:
Chihuahuaen skal ha en kompakt kroppsbygning.
Kroppslengden skal være noe større enn manke- høyden, slik at hunden får et rektangulært utseende. Chihuahuaen er ikke så ømtålelig som man skulle tro ut i fra størrelsen, men man bør være oppmerksom på fontanellen (et mykt parti under hodebunnen på toppen av skallen) som i motsetning til hos spedbarn ofte ikke vokser sammen i løpet av valpetiden. Et hardt støt mot hodet kan derfor være svært farlig.

Hanhund eller tispe:

 Det er ingen stor forskjell på hanhunder og tisper. Noen vil si at en hanhund har mer personlighet enn en tispe, men det er mye øyet som ser. En hanhund røyter noe mindre enn en tispe, og den får heller ikke løpetid. Skal man kun ha en hund som familiehund eller muligens  litt til utstilling, bør man velge en hanhund. Dersom du ønsker en hund til lydighet eller agillity er det best med en hanhund, da tisper med løpetid ikke får stille i konkurranser. Oppdragelsen er den samme for begge kjønn – tispene er ikke lettere å oppdra enn en hanhund.

Størrelsesmessig er det ingen forskjell (standarden sier: tisper noe større, men det er mest i teorien). Forhør deg i nabolaget om hvilke kjønn det er flest av, husk at tisper av store raser kan være litt dominerende ovenfor andre tisper.